Tandtipset

Tandläkare eller en tandhygienist - vad är skillnaden?

Innan vi går igenom vilka skillnader som finns mellan en tandläkare och en tandhygienist så ska vi säga en sak som rör ditt val av mottagning: Välj en mottagning som har både dessa yrkesgrupper anställda. Det borgar nämligen för kvalitet och det finns dessutom ofta ett tätt samarbete mellan tandläkare och tandhygienister.

Finns det därtill också en tandtekniker så har du som patient, så att säga, lyckats få ihop full bricka och kan ropa ut bingo i salongen - en mottagning som har dessa tre i sin personal kan också hjälpa dig på ett extremt bra sätt.

Vård utanpå tanden sköts av en tandhygienist

Lättast blir det om vi beskriver dels vad en tandhygienist gör och dels vad en tandläkares yrke innebär. Förenklat kan man säga att en tandhygienist jobbar utanpå tänderna och att en tandläkare arbetar på insidan av dem. Eller mer så här:

    • Tandhygienist: En tandhygienist arbetar mycket med att förebygga och ge information till patienter om hur de ska sköta sina tänder. Utbildningen är kortare än för en tandläkare, men för att få en legitimation så krävs det att man får ett godkännande av Socialstyrelsen. Behöver du bli av med plack, tandsten, få dina tänder polerade eller få en diagnos gällande karies, inflammationer och tandlossning. Det senare gör att en tandhygienist kan frigöra tid för med avancerade ingrepp för en tandläkare. Det är också anledningen till varför du ska välja en klinik som har både tandläkare och tandhygienister anställda.
    • Tandläkare. Vi säger att du ska besöka en mottagning i Sundbyberg och en tid hos en tandhygienist och inte hos tandläkaren. Betyder det något egentligen? Nej, inte direkt - men det kan göra det. Ponera att tandhygienisten ställer en diagnos där du har ett kariesangrepp på en tand. Det skulle då innebära att en tandläkare är nästa person du träffar och han/hon i tur kommer att laga tanden i fråga. En tandläkare lagar hål, gör ingrepp i tänderna, utför rotfyllningar och ställer dessutom diagnoser på munhåla och käke - utöver diagnosticera tänderna. Till detta så kan även en tandläkare utföra kirurgiska ingrepp och har rätt att skriva ut vissa receptbelagda läkemedel.

Vad gör en tandsköterska?

Om vi snabbt ska förklara ytterligare en yrkesgrupp som du kommer att få stifta bekantskap med under ditt tandläkarbesök i Sundbyberg så är det en tandsköterska.

Hon/han kommer att assistera både tandläkaren och tandhygienisten. På vissa mottagningar så kan även tandsköterskan utföra vissa patientbehandlingar - detta kan innebära att man sätter bedövning eller en provisorisk fyllning.

Läs mer på http://www.tandläkaresundbyberg.com.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress