Tandtipset

En akuttandläkare - om olyckan är framme

Då det kommer till tänder och tandvård så följer de flesta av oss samma procedur. Vi ser till att sköta våra tänder dagligen - borstar två gånger om dagen, använder munskölj och ser till att rengöra med tandtråd efter måltider. Utöver detta så besöker vi även tandläkare någon gång per år; detta dels för att kontrollera tändernas skick, dels för att underhålla dem - genom att exempelvis en tandhygienist tar bort tandsten - och dels för att laga de hål som eventuellt finns. Så ser det ut och följer man detta så har man också goda möjligheter att få behålla sina tänder genom resten av livet.

Tyvärr så finns det dock andra skäl till varför tänder går sönder. Olyckor är inte ovanliga och gärna sådana som inträffar i samband med någon form av fysiskt aktivitet innehållande kroppskontakt; hockey, fotboll, boxning, innebandy, handboll och så vidare. Samtliga dessa idrotter kan innebära att man får en smäll över tänderna och tvingas besöka en tandläkare för att snabbt få hjälp.

Den snabba hjälpen i dessa fall - och vid andra typer av olyckor - innebär att man får besöka en akuttandläkare; något som de flesta mottagningar i Stockholm erbjuder. Konkret så vet man som akuttandläkare att en patient dels har extremt ont och att man dels också har bättre odds att rädda en tand om man snabbt kan erbjuda vård.

En akuttandläkare och de speciellt avsatta tider för en sådan är därför av yttersta vikt. Det kan innebära att en hockeyspelare vars halva tand slagits av kan få hjälp och - faktiskt - att den halva tanden också kan sättas på plats och räddas. Den möjligheten skulle aldrig funnits om hockeyspelaren i fråga tvingats vänta in en ordinarie tid och inte kunnat få hjälp av en akuttandläkare.

Kan man förebygga tandskador?

Olyckor kan sällan förhindras - det ligger i sakens natur - men däremot så kan omfattningen av tandskador förebyggas. Man kan exempelvis ställa sig frågan om varför hockeyspelare inte använder sig av heltäckande ansiktsskydd (som man trots allt har ända upp till junioråldern) och enbart av ett visir. Skulle de ha galler på hjälmen så skulle även exempelvis ögonskador kunna förhindras och vi skulle få betydligt lägre kostnader för sjukvård.

Detsamma kan sägas om fotbollsspelare. Här skulle tandskydd kunna förebygga en del tandskador. Många pekar på att dessa gör det svårare att andas. Men - hur kan en boxare hoppa omkring och anstränga sig under en tuff fight i tolv ronder och en fotbollsspelare inte kan göra detsamma i nittio minuter? Vi synar bluffen och säger att det handlar om lika delar vana som machoattityd.

Så: inom idrotten skulle man säkerligen kunna förebygga en hel del tandskador och slippa en del besök hos en akuttandläkare. I det civila livet är det svårare. Man kan inte kräva att folk går omkring med hjälmar på. Däremot finns det exempelvis broddar som säkerligen kan hjälpa till att förhindra många halkolyckor; även hos yngre människor.

På sidan http://www.akuttandläkarestockholm.net hittar du ytterligare information om akut tandvård.