Tandtipset

Tandblekning i hemmet eller hos en tandläkare?
 Vad är egentligen det som verkligen säger att man ser frisk, ren och fräsch ut? Vi anser inte att det är någon slump att nästintill alla reklamer använder sig av tänderna som ett hjälpmedel för att påvisa att en person ser välmående ut. Ska man sälja exempelvis flingor (eller egentligen vad som helst) så skadar det inte direkt försäljningen om man använder sig av en kvinna - eller man - som har extremt vita tänder och som har en brunbränd, somrig hy som en slags fond.

Tänderna spelar en stor roll i hur vi uppfattas. Det är ett obestridligt faktum som tyvärr dels ligger många i fatet och som dels också är ganska missvisande. Det man bör veta är att vita tänder inte är synonymt med friska sådana och att gulare tänder per se inte behöver vara sämre. Vita tänder är trevligare att titta på, men även sådana kan drabbas av kariesangrepp och vara av sämre kvalitet än vad tänder med en gulare nyans har.

Vår genetik spelar stor roll i detta - vissa föds med vita tänder, andra med lite gulare. I kombination med vår livsstil - rökning, kaffedrickande, drickande av thé och vin - så är det främsta anledningen till varför inte alla har det där vackra leendet som syns i reklamen. Men, idag kan alla få det. Eller?

Undvik hemmametoder för tandblekning

Idag så är det enklare än någonsin att genomföra en tandblekning. Detta både privat i hemmet och mer professionellt hos en tandläkare. Det finns massor av metoder, det finns extremt många produkter och dessutom så finns det en massa hemmakit där folk uppmuntras att använda exempelvis bakpulver, bikarbonat eller genom exempelvis jordgubbar (där man skär av dessa på hälften och gnuggar mot tändernas emalj).

Gällande de senare så kan vi direkt säga att de är billigast - men på sikt absolut sämst. Tändernas emalj är känslig och svår att reparera. Börjar man slipa på den på egen hand - genom exempelvis bakpulver - så kan skadorna på sikt bli så pass omfattande att tänderna inte går att rädda. Undvik dessa. Du kan spara pengar på annat: du får bara en uppsättning av tänder och dessa ska du vara rädd om.

Välj en tandläkare för bäst resultat

Produkterna som säljs i butik är bättre - förutsatt att du väljer rätt. Där handlar det dock om en riktig djungel som är svår att bena ut. Den produkt som fungerar för din bäste vän i Bromma kan vara urusel för dina tänder och inte ge någon effekt överhuvudtaget. Däremot så kan den göra ont och du kan få svåra problem med ilningar. Vi har alla olika känslighet och kvalitet på tänderna. Ska du prova alla produkter som finns för tandblekning så blir det dels väldigt, väldigt dyrt samtidigt som dina tänder utsätts för ett onödigt slitage och där effekten dessutom sällan blir vare sig tillfredsställande eller långvarig.

Bäst i test och vår rekommendation är att låta en tandblekning ske hos en tandläkare. Initialt så kostar det mer pengar att bleka tänderna hos en tandläkare i exempelvis Bromma. Men, fördelarna är för stora för att negligera. Dels så anpassas metoden efter hur dina tänder ser ut, efter hur starka de är samt efter om de är känsligare än genomsnittet. Dels så blir resultatet bättre och framförallt så blir det mer långvarigt.

Säg att du betalar 2000 kronor - en rimlig summa för en professionell tandblekning - hos en tandläkare i Bromma. Den summan når du ganska fort om du väljer att köpa kit på Apoteket eller - än värre - om du skadar dina tänder genom att bleka dem med exempelvis bakpulver. Ta det säkra före det osäkra: betala mer för ett snyggare och mer hållbart resultat.

Här finns en tandläkare för dig som bor i Bromma: https://www.tandläkarebromma.nu.