Tandtipset

En akuttandläkare - om olyckan är framme

Då det kommer till tänder och tandvård så följer de flesta av oss samma procedur. Vi ser till att sköta våra tänder dagligen - borstar två gånger om dagen, använder munskölj och ser till att rengöra med tandtråd efter måltider. Utöver detta så besöker vi även tandläkare någon gång per år; detta dels för att kontrollera tändernas skick, dels för att underhålla dem - genom att exempelvis en tandhygienist tar bort tandsten - och dels för att laga de hål som eventuellt finns. Så ser det ut och följer man detta så har man också goda möjligheter att få behålla sina tänder genom resten av livet.

Tyvärr så finns det dock andra skäl till varför tänder går sönder. Olyckor är inte ovanliga och gärna sådana som inträffar i samband med någon form av fysiskt aktivitet innehållande kroppskontakt; hockey, fotboll, boxning, innebandy, handboll och så vidare. Samtliga dessa idrotter kan innebära att man får en smäll över tänderna och tvingas besöka en tandläkare för att snabbt få hjälp.

Den snabba hjälpen i dessa fall - och vid andra typer av olyckor - innebär att man får besöka en akuttandläkare; något som de flesta mottagningar i Stockholm erbjuder. Konkret så vet man som akuttandläkare att en patient dels har extremt ont och att man dels också har bättre odds att rädda en tand om man snabbt kan erbjuda vård.

En akuttandläkare och de speciellt avsatta tider för en sådan är därför av yttersta vikt. Det kan innebära att en hockeyspelare vars halva tand slagits av kan få hjälp och - faktiskt - att den halva tanden också kan sättas på plats och räddas. Den möjligheten skulle aldrig funnits om hockeyspelaren i fråga tvingats vänta in en ordinarie tid och inte kunnat få hjälp av en akuttandläkare.

Kan man förebygga tandskador?

Olyckor kan sällan förhindras - det ligger i sakens natur - men däremot så kan omfattningen av tandskador förebyggas. Man kan exempelvis ställa sig frågan om varför hockeyspelare inte använder sig av heltäckande ansiktsskydd (som man trots allt har ända upp till junioråldern) och enbart av ett visir. Skulle de ha galler på hjälmen så skulle även exempelvis ögonskador kunna förhindras och vi skulle få betydligt lägre kostnader för sjukvård.

Detsamma kan sägas om fotbollsspelare. Här skulle tandskydd kunna förebygga en del tandskador. Många pekar på att dessa gör det svårare att andas. Men - hur kan en boxare hoppa omkring och anstränga sig under en tuff fight i tolv ronder och en fotbollsspelare inte kan göra detsamma i nittio minuter? Vi synar bluffen och säger att det handlar om lika delar vana som machoattityd.

Så: inom idrotten skulle man säkerligen kunna förebygga en hel del tandskador och slippa en del besök hos en akuttandläkare. I det civila livet är det svårare. Man kan inte kräva att folk går omkring med hjälmar på. Däremot finns det exempelvis broddar som säkerligen kan hjälpa till att förhindra många halkolyckor; även hos yngre människor.

På sidan http://www.akuttandläkarestockholm.net hittar du ytterligare information om akut tandvård.

Tandblekning i hemmet eller hos en tandläkare?
 Vad är egentligen det som verkligen säger att man ser frisk, ren och fräsch ut? Vi anser inte att det är någon slump att nästintill alla reklamer använder sig av tänderna som ett hjälpmedel för att påvisa att en person ser välmående ut. Ska man sälja exempelvis flingor (eller egentligen vad som helst) så skadar det inte direkt försäljningen om man använder sig av en kvinna - eller man - som har extremt vita tänder och som har en brunbränd, somrig hy som en slags fond.

Tänderna spelar en stor roll i hur vi uppfattas. Det är ett obestridligt faktum som tyvärr dels ligger många i fatet och som dels också är ganska missvisande. Det man bör veta är att vita tänder inte är synonymt med friska sådana och att gulare tänder per se inte behöver vara sämre. Vita tänder är trevligare att titta på, men även sådana kan drabbas av kariesangrepp och vara av sämre kvalitet än vad tänder med en gulare nyans har.

Vår genetik spelar stor roll i detta - vissa föds med vita tänder, andra med lite gulare. I kombination med vår livsstil - rökning, kaffedrickande, drickande av thé och vin - så är det främsta anledningen till varför inte alla har det där vackra leendet som syns i reklamen. Men, idag kan alla få det. Eller?

Undvik hemmametoder för tandblekning

Idag så är det enklare än någonsin att genomföra en tandblekning. Detta både privat i hemmet och mer professionellt hos en tandläkare. Det finns massor av metoder, det finns extremt många produkter och dessutom så finns det en massa hemmakit där folk uppmuntras att använda exempelvis bakpulver, bikarbonat eller genom exempelvis jordgubbar (där man skär av dessa på hälften och gnuggar mot tändernas emalj).

Gällande de senare så kan vi direkt säga att de är billigast - men på sikt absolut sämst. Tändernas emalj är känslig och svår att reparera. Börjar man slipa på den på egen hand - genom exempelvis bakpulver - så kan skadorna på sikt bli så pass omfattande att tänderna inte går att rädda. Undvik dessa. Du kan spara pengar på annat: du får bara en uppsättning av tänder och dessa ska du vara rädd om.

Välj en tandläkare för bäst resultat

Produkterna som säljs i butik är bättre - förutsatt att du väljer rätt. Där handlar det dock om en riktig djungel som är svår att bena ut. Den produkt som fungerar för din bäste vän i Bromma kan vara urusel för dina tänder och inte ge någon effekt överhuvudtaget. Däremot så kan den göra ont och du kan få svåra problem med ilningar. Vi har alla olika känslighet och kvalitet på tänderna. Ska du prova alla produkter som finns för tandblekning så blir det dels väldigt, väldigt dyrt samtidigt som dina tänder utsätts för ett onödigt slitage och där effekten dessutom sällan blir vare sig tillfredsställande eller långvarig.

Bäst i test och vår rekommendation är att låta en tandblekning ske hos en tandläkare. Initialt så kostar det mer pengar att bleka tänderna hos en tandläkare i exempelvis Bromma. Men, fördelarna är för stora för att negligera. Dels så anpassas metoden efter hur dina tänder ser ut, efter hur starka de är samt efter om de är känsligare än genomsnittet. Dels så blir resultatet bättre och framförallt så blir det mer långvarigt.

Säg att du betalar 2000 kronor - en rimlig summa för en professionell tandblekning - hos en tandläkare i Bromma. Den summan når du ganska fort om du väljer att köpa kit på Apoteket eller - än värre - om du skadar dina tänder genom att bleka dem med exempelvis bakpulver. Ta det säkra före det osäkra: betala mer för ett snyggare och mer hållbart resultat.

Här finns en tandläkare för dig som bor i Bromma: https://www.tandläkarebromma.nu.

Välj en och samma tandläkare i Solna
Det är lika bra att vänja sig vid att man måste gå till en tandläkare regelbundet. Gillar man inte att gå till en tandläkare, kanske på grund av dåliga erfarenheter från tidigare år, kan man minst sagt känna att en tandläkare är en onödig kostnad. Tycker man det är dyrt att gå till en tandläkare, kan man vända på det. Det är dyrt att inte gå tlll tandläkaren. Alla får dåliga tänder med åren, hur mycket man än borstar sina tänder. Går man inte till en tandläkare och sedan upptäcker att du har en inflammation i tänderna, har det gått för långt och att åtgärda det kan ta längre tid och kosta mer än om du hade gått regelbundet till en tandläkare.
 
Välj tandläkare i Solna
 
Ska man gå regelbundet till en tandläkare är det lika bra att välja en tandläkare som du gillar. Bor du i Solna kan du alltid googla "tandläkare Solna" då borde du få flera förslag av Google på tandläkare som arbetar i Solna. Sedan är det bara att leta upp någon av dem som du gillar. När det kommer till tandläkare planerar de sin mottagning på lite olika sätt och har lite olika specialiteter. Många vill ha en tandläkare som kan göra mer än bara titta en i munnen. Kanske man vill ha en tandblekning, när man väl har konstaterat att allt är bra med dina tänder. Har man någon sned tand, kanske man vill rätta till den, eller så kanske man vill ha något annat som man inte är så nöjd med, som till exempel fylligare läppar, eller en botox-injektion för någon rynka kring munnen. Då kan du välja en tandläkare som kan musklerna i ansiktet och kan hjälpa dig med det.
 
Välj en tandläkare som planerar in för akuta tider i Solna
 
När man ska välja en tandläkare så kan man lika bra välja en tandläkare som även har akuta tider ifall något skulle hända, man kan råka ut för en olycka som slår ut en tand. Då kan det vara bra med en tandläkare som redan planerar in att kunna ge regelbundna akuta tider. Då har den mottagningen en tandläkare som enbart arbetar med akuta tider. Det för att alla som behöver det ska kunna få en akut tid. Det kan vara en tand som har lossnat, som man har bitit sönder eller en visdomstand som gör ont. Har man då förtroende för "sin" tandläkare är det lättare att gå till en sådan om det händer en olycka.