Tandtipset

Så kan du göra om du råkar ut för tandlossning
Ingen vill ha en glugg i munnen. Just gluggar i munnen är förknippat med gamla gubbar, eller till och med häxor. En glugg i munnen har blivit skämmigt om man stämplar lätt den personen som elak, inkompetent eller konstig. En gång i världen, när Gudrun Shyman fortfarande var ordförande för Vänsterpartiet, konstaterade hon att man kunde se vilken samhällsklass någon tillhörde bara genom att titta i munnen på folk. Klasskillnaderna har som bekant växt i Sverige sedan hon sa det. Allt fler går med gluggar i munnen utan möjilghet att åtgärda gluggarna. Då kan det vara bra att veta att det finns tandläkare som inte tar överpriser, utan som är medveten om att vissa har svårt att åtgärda gluggar i tänderna.
 
Har du råkat ut för tandlossning?
 
Gingivit – så kallas det om man råkar ut för en inflammation i tandköttet och en inflammation lägger sig på tänderna och infekterar tandköttet. En inflammation kan leda till bakterierhärdar i tandköttet. Då kan det leda till fickor i tandköttet som i sin tur kan leda till att tanden lossnar. Man kan även råka ut för tandlossning, genom en olycka eller för att tänderna är gamla och trasiga. Allt detta går att åtgärda det på lite olika sätt beroende på hur tanden har lossnat och hur många tänder som har lossnat.
 
Tandprotes
 
En tandprotes, så kallas det när man ersätter en tand med en annan tand av porsling, går att fästa om tänderna runt den tand som har lossnat är friska. Då gör man en tand som fäster på de andra tänderna näst intill tanden som inte finns fär längre.
 
Tandbro eller tandbrygga
 
Man kan bygga en tandbro eller en brygga, om det är så att man har flera tänder som har lossnat bredvid varandra. Då bygger man en slags bro eller en brygga som går från de friska tänderna till nästa tand som sitter kvar och stadigt.
 
Tandimplantat
 
Ett tandimplantat är en avancerad historia. Då skruvar man först fast en skruv av titan. När den har läkt efter 3-6 månader, opererar man in en distans på skruven. Även den ska läka innan man kan gå vidare till nästa steg. När allt har läkt och det ser bra ut, fäster man en tand av porslin på distansen. På så sätt får man en tand som faktiskt håller och som ser ut som en naturlig tand.
 
Googla tandläkare så du får någon som arbetar med detta
 
Känner du inte till någon bra tandläkare kan du alltid googla "tandimplantat Solna", till exempel om det är där du bor. Vill du inte ha ett tandimplantat kan du googla" tandprotes Solna", eller "tandbrygga Solna" och ersätt "Solna" med namnet på den ort där du bor. Sedan är det bara att ta kontakt med någon av dem som du får som förslag av Google. Ring dem, prata och hör dig för vilka priser de har. Boka sedan in tid som du kan, om du tycker de låter som bra tandläkare. Annars kan du kolla upp tandläkarmottagningen och läsa på om vilka omdömen de får av andra.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress